De fusiegesprekken tussen AkzoNobel en de Amerikaanse lakfabrikant Axalte zijn beëindigd. Dat hebben beide partijen dinsdagavond laten weten.

De twee bedrijven stelden eind oktober "constructieve gesprekken" te voeren.

Het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel weerde eerder dit jaar toenaderingen van het Amerikaanse verfconcern PPG af. In die onrustige periode kwam de naam van Axalta ook al eens bovendrijven als mogelijk overnamedoelwit van Akzo zelf.

Axalta zou de gesprekken af hebben gebroken nadat het een hoger bod van een andere partij had ontvangen, meldt Reuters op basis van ingewijden. Het zou gaan om het Japanse Nippon Paint. In een verklaring over de afgebroken gesprekken met AkzoNobel stelt Axalta "alternatieven" te bekijken.

Fusie

AkzoNobel zette in op een fusie van gelijken met Axalta. Eerder dit jaar wees het Nederlandse bedrijf meerdere toenaderingen van het Amerikaanse PPG Industries, dat AkzoNobel wilde overnemen, af.

Om aandeelhouders tevreden te houden kwam AkzoNobel met een eigen plan om de beurskoers een impuls te geven. De chemietak wordt afgesplitst en het bedrijf concentreert zich daarna op verf en coatings. Dat proces ligt nog steeds op koers, aldus Akzo.

Dat Akzo en Axalta vorige maand over een fusie gingen praten, kwam niet geheel onverwacht. Het bedrijf werd al langer genoemd als mogelijke kandidaat om samen te gaan met Akzo. Topman Thierry Vanlancker van AkzoNobel is bovendien goed bekend met Axalta; hij had de leiding bij dat bedrijf toen het nog onderdeel was van chemiereus DuPont en was nauw betrokken bij de afsplitsing ervan in 2013.

Axalta

Axalta maakt lakken voor onder meer auto's en voor de industrie. Het iets meer dan 150 jaar oude bedrijf heeft ruim 13.000 mensen in dienst en is actief in 130 landen. De omzet bedroeg vorig jaar omgerekend 3,5 miljard euro. Bij de onderdelen van AkzoNobel die verf en coatings maken was dat bij elkaar 9,5 miljard euro.