De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een kleine winst gesloten. Op het Damrak waren digitaal beveiliger Gemalto, supermarktconcern Ahold Delhaize en maritiem dienstverlener SBM Offshore de grote uitblinkers.

Elders in Europa lieten de beursgraadmeters geen grote uitslagen zien.

De AEX-index eindigde 0,2 procent in de plus op 554,77 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 843,13 punten. De beurs in Londen won 0,2 procent. Parijs verloor 0,2 procent, Frankfurt noteerde vlak.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize en SBM profiteerden beide van goed ontvangen kwartaalberichten en stegen respectievelijk 5,1 en 4,6 procent. Het supermarktconcern boekte afgelopen kwartaal meer winst en omzet en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan.

SBM zag zijn omzet dalen maar presteerde onderliggend goed. Digitaal beveiliger Gemalto profiteerde met een plus van 5,1 procent van een adviesverhoging door UBS.

ABN Amro

ABN Amro was de grote verliezer onder de hoofdfondsen met een min van 3,5 procent. De bank boekte in het derde kwartaal flink meer winst, maar kampte volgens analisten met tegenvallende rente-inkomsten.

Altice ging zoals vaker de laatste tijd omlaag en leverde uiteindelijk 0,6 procent in. Het kabel- en telecombedrijf heeft sinds het tegenvallende kwartaalbericht van afgelopen vrijdag al bijna een derde aan beurswaarde verloren.