Van Lanschot Kempen zet zijn divisie die investeert in andere bedrijven deels op eigen benen en nodigt klanten uit deel te nemen. Dat meldde de Bossche vermogensbeheerder in een handelsbericht over het derde kwartaal, waarin volgens het bedrijf een positief resultaat werd behaald.

Van Lanschot Participaties is een investeerder die ondernemingen helpt en begeleidt bij het uitvoeren van hun groeiplannen. Mede omdat veel vermogende klanten volgens Van Lanschot Kempen aangeven dat zij graag mee zouden investeren, is besloten hen daar de mogelijkheid voor te gaan bieden.

De meeste bestaande participaties blijven in handen van Van Lanschot Kempen. Investeringen na 1 januari 2016 worden ondergebracht in het nieuwe fonds, waarin de vermogensbeheerder volgens een woordvoerder ''een groot minderheidsbelang'' zal hebben. Hoe groot dat belang precies wordt, is mede afhankelijk van de belangstelling bij klanten.

Het beheerd vermogen bij Van Lanschot Kempen nam afgelopen kwartaal met 4 miljard euro toe tot 64,1 miljard euro. Dat was mede te danken aan een netto-instroom van 0,9 miljard euro. De totale toevertrouwde middelen, inclusief spaargeld, stegen met 3,8 miljard euro naar 75,8 miljard euro.

De belangrijkste kapitaalbuffer staat met 19,3 procent ruim boven de eigen doelstelling van Van Lanschot Kempen. Dat blijft ook zo na een voorgenomen kapitaaluitkering van 41 miljoen euro. De aandeelhouders stemden daar afgelopen maand mee in.