Een sterke vraag naar vliegreizen en stijgende ticketprijzen hebben Air France-KLM het afgelopen kwartaal aan een fors hogere winst geholpen.

De vliegtuigen zaten ondanks een groeiend stoelaanbod een stuk voller dan een jaar eerder. Ook een lagere brandstofrekening droeg bij aan de stijgende winst. 

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vervoerde in het derde kwartaal 27,9 miljoen passagiers, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. De omzet ging afgezien van wisselkoerseffecten eveneens met 5 procent omhoog naar 7,2 miljard euro. De nettowinst bedroeg 552 miljoen euro.

De operationele winst viel met ruim 1 miljard euro zo'n 43 procent hoger uit dan in het derde kwartaal van 2016. KLM neemt van dat resultaat nog altijd het grootste deel voor zijn rekening, met een bedrag van 540 miljoen euro in het derde kwartaal, tegen 484 miljoen euro voor Air France.

Verre bestemmingen

Met name op routes naar Azië en Latijns-Amerika stegen de ticketprijzen. Brazilië, Japan en China droegen daar het meeste aan bij, zei financieel directeur Frédéric Gagey in een toelichting.

Gecorrigeerd voor valutaschommelingen lagen de prijzen gemiddeld ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Vooruitzichten

Voor het vierde kwartaal gaat Air France-KLM opnieuw uit van een positieve ontwikkeling van het prijsniveau, zonder zich aan concrete voorspellingen te wagen. De boekingen voor vluchten naar verre bestemmingen voor de komende maanden liggen voor ten opzichte van vorig jaar.

De brandstofrekening komt naar verwachting uit rond hetzelfde niveau als een jaar eerder.

KLM

KLM kon afgelopen kwartaal niet ten volle profiteren van de verbeterde marktomstandigheden. De capaciteitsgroei bleef beperkt tot 2,1 procent, stukken minder dan in de eerste jaarhelft. ''De volle pieken op Schiphol in de zomer laten verdere groei niet toe'', aldus topman Pieter Elbers.

De resultaten van KLM worden volgens Elbers positief beïnvloed door een verdere verbetering van de productiviteit, waardoor de kosten per gevlogen kilometer daalden. Voor de groep als geheel gingen de kosten ook licht omlaag, al werden de besparingen deels tenietgedaan door onder meer hogere uitgaven aan een winstdelingsregeling voor het personeel.