Van de Amerikaanse beurzen kwam donderdag alleen de Dow-Jonesindex echt van zijn plaats. Beleggers reageerden nauwelijks op de nominatie van Jerome Powell als opvolger van Janet Yellen als baas van de Federal Reserve. Verder verwerkten ze de details van de belastingplannen van Trump en een stroom aan bedrijfsresultaten.

De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 0,4 procent op 23.516,26 punten. De brede S&P 500 bleef vrijwel vlak tot 2579,85 punten. Ook technologiegraadmeter Nasdaq bewoog nauwelijks en sloot op 6714,94 punten.

Het aandeel Time-Warner daalde 3,8 procent na berichten dat de Amerikaanse justitie de overname door AT&T tegen wil houden. AT&T verloor 1,1 procent.

Tesla kwam met tegenvallende cijfers en gaf aan problemen te hebben met de productie van de Model 3. Het aandeel verloor bijna 7 procent. Facebook had meer gebruikers, een hogere omzet en hogere winst. Het sociale netwerk waarschuwde wel dat investeringen in veiligheid en het tegengaan van misbruik de winstgevendheid zullen gaan raken. Het aandeel speelde 2 procent kwijt.

Apple-conflict

Chipfabrikant Qualcomm zag de winst kelderen door een slepend conflict met Apple en diens toeleveranciers over patenten. Het nettoresultaat van het technologiebedrijf viel mede door uitblijvende licentiebetalingen met bijna 90 procent terug. Beleggers zetten het aandeel echter 2,6 procent hoger. Apple, dat nabeurs met resultaten naar buiten komt, ging 0,7 procent omhoog.

Sporthorlogemaker Fitbit (min 4,5 procent) zag de verkopen dalen en dook in de rode cijfers. Producent van actiecamera's GoPro (min 10,2 procent) kwam met een tegenvallende omzetprognose.

Voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz rapporteerde een hogere omzet en winst en steeg 0,4 procent. KFC-eigenaar Yum Brands (plus 6,5 procent) meldde een veel sterkere vergelijkbare groei dan analisten hadden verwacht. 

Dramatisch debuut

Het beursdebuut van Funko verliep dramatisch. Het bedrijf, dat onder meer speelgoed en 'collectibles' maakt, ging voor veel minder dan eerder verwacht naar de beurs en verminderde het aantal te plaatsen aandelen. Funko kelderde meer dan 40 procent.

De euro was 1,1660 dollar waard, tegen 1,1658 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,9 procent hoger op 54,77 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder tot 60,81 dollar per vat.