Irak heeft de capaciteit voor olie-export in de zuidelijke gebieden van het land verhoogd met 900.000 vaten per dag. Daarmee komt de totale exportcapaciteit uit op ongeveer 4,6 miljoen vaten per dag. 

Volgens een verklaring van de olieminister heeft de exportcapaciteit van de olie "een ongekend niveau bereikt", na de toevoeging van een extra drijvend platform. Irak heeft momenteel vier van dergelijke platforms in de Perzische Golf liggen die olietankers kunnen bevoorraden. 

Vorige week maakte Irak al bekend dat het de export van olie uit de zuidelijke provincie Basra verhoogt met 200.000 vaten per dag. Het ministerie van Olie stelde daarmee de productieterugloop van de olievelden bij Kirkuk te willen herstellen. De olieproductie in dat gebied lag enige tijd op een lager pitje vanwege spanningen rond het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum.

Irak is momenteel druk bezig de mogelijkheden voor de productie en export verder uit te bouwen. Het land is van mening dat het recht heeft om deze productie en export op te schroeven, omdat het lange tijd last gehad heeft van lagere capaciteiten vanwege oorlogen, terrorisme en andere onrust. 

Irak ging vorig jaar nog schoorvoetend akkoord met een OPEC-regeling, die de productie van olie door de leden moet beperken. Dit besluit komt voort uit een poging om die lage olieprijs, die voor een deel veroorzaakt wordt door overproductie, weer wat op te stuwen.