De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdagmorgen de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. Op het Damrak keerde de AEX-index terug naar een niveau van boven de 550 punten, dat zo'n tien jaar geleden voor het laatst werd gehaald. Gemalto blonk uit na publicatie van kwartaalcijfers.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 550,52 punten. Eind oktober 2007 werd dat peil voor het laatst gezien, daarna zette een flinke val in tot minder dan 200 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 843,93 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,8 en 1 procent. Londen won 0,2 procent.

De beurs in Madrid bleef achter met een min van 0,7 procent. De Spaanse senaat stemt vrijdag over dwangmaatregelen tegen de naar onafhankelijkheid strevende regionale regering van Catalonië.

Gemalto

Gemalto voerde de AEX aan met een winst van ruim 10 procent. De digitaal beveiliger noteerde een gegroeide kwartaalomzet en handhaafde de verwachtingen voor dit jaar. Galapagos, dat ook met cijfers kwam, klom 0,7 procent. Het handelsbericht van het biotechnologiebedrijf bevatte volgens analisten van KBC Securities geen verrassingen.

Telecom- en kabelbedrijf Altice en staalproducent ArcelorMittal waren de grootste dalers bij de hoofdfondsen met minnen van 2,8 en 2,1 procent. In de MidKap steeg Corbion 1,6 procent, na beter dan verwachte resultaten van de producent van voedingsingrediënten.

Sweco

Het Zweedse ingenieurs- en adviesbureau Sweco, dat in 2015 Grontmij overnam, zakte in Stockholm 6 procent na een handelsbericht. De Zwitserse bank UBS verloor 0,7 procent in Zürich, na publicatie van de derdekwartaalcijfers.

Clariant daalde 6 procent. Het Zwitserse chemieconcern ziet onder druk van een activistische aandeelhouder af van de fusie met de Amerikaanse branchegenoot Huntsman.

Volkswagen dikte 1,5 procent aan in Frankfurt na goed ontvangen kwartaalcijfers van de Duitse automaker. In Londen vielen de kwartaalcijfers van Royal Bank of Scotland (plus 0,9 procent) in goede aarde. Luchtvaartgroep IAG, die ook zijn boeken opende, zakte 5 procent.

Euro

De euro was 1,1628 dollar waard, tegen 1,1700 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 52,55 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 59,15 dollar per vat.