De Europese Commissie moet de overname van Ziggo door Liberty Global opnieuw beoordelen. De eerdere goedkeuring van de Commissie voor de overname is door het Gerecht van de Europese Unie nietig verklaard.

KPN had de overname aangevochten en kreeg donderdag gelijk van het Gerecht.

In haar beoordeling van de overname heeft de Commissie onvoldoende gekeken naar de markt voor betaalde sportkanalen. Liberty Global was ten tijde van de overname al eigenaar van Sport1.

De Commissie eiste wel dat Liberty Global zijn eigen filmkanaal Film1 zou afstoten voor de overname van Ziggo. Het gefuseerde bedrijf mocht Sport1 echter houden.

Door de aanwezigheid van concurrent Fox Sports waren er volgens de Commissie geen zorgen over een monopoliepositie van Liberty Global op deze markt. Maar volgens KPN is er wel degelijk machtsmisbruik mogelijk als een kabelaar ook eigenaar is van een betaalkanaal voor sport.

Ziggo Sport

Na de overname werd Sport1 omgedoopt tot Ziggo Sport en werd één sportkanaal gratis beschikbaar gemaakt voor klanten van Ziggo, zodat zij onder meer gratis naar Formule 1-races kunnen kijken. Klanten van KPN en andere providers kunnen nog wel tegen betaling een abonnement nemen op Ziggo Sport Totaal, een pakket met meerdere betaalkanalen. 

Liberty Global kan nog in beroep tegen de uitspraak van het Gerecht. Woordvoerder Gradus Vos van Ziggo kon nog niet zeggen of de provider van die mogelijkheid gebruik zal maken. Volgens hem verandert er vooralsnog niets aan de dagelijkse bedrijfsvoering. "Wij vertrouwen er toch wel op dat de transactie uiteindelijk wel weer goedgekeurd zal worden", aldus Vos.

Zegsman Stefan Simons van KPN is blij met de uitspraak van het Gerecht. Hij wil niet speculeren over eventuele nieuwe voorwaarden die de Commissie kan afdwingen bij Liberty Global. "De bal ligt nu bij de Europese Commissie om te bepalen hoe ze daarmee omgaan."

VodafoneZiggo

Als de Europese Commissie die overname inderdaad opnieuw gaat beoordelen, dan zou alsnog kunnen worden geëist dat Ziggo zijn sportzender afstoot.

Liberty Global heeft Ziggo inmiddels gefuseerd met de Nederlandse tak van Vodafone. Het gecombineerde VodafoneZiggo moet beter kunnen concurrreren met KPN, dat al mobiele én vaste telecomabonnementen aanbood.