Deutsche Bank heeft de winst in het afgelopen kwartaal ruimschoots zien verdubbelen doordat er flink in de kosten gesneden is. De nettowinst kwam uit op tot 647 miljoen euro, boven de verwachtingen van analisten.

De handelsopbrengsten van de zakenbank gingen echter met 30 procent omlaag. Dat kwam door een afname van activiteiten bij klanten en aanhoudende concurrentie.

De omzetdaling is groter dan verwacht. Analisten rekenden op een afname met 24 procent. Volgens John Cryan, topman van Deutsche Bank, blijven de marktomstandigheden ''uitdagend''.

Het Duitse financiële concern heeft, mede door een reeks fikse boetes en schikkingen, zijn kapitaalbuffer zien slinken. Om de kapitaalpositie te verbeteren wil bestuursvoorzitter Cryan de afdeling vermogensbeheer naar de beurs brengen. De voorbereidingen hiervoor verlopen volgens hem voorspoedig.

Ook geeft hij aan dat er goede voortgang geboekt wordt met het integreren van dochterbedrijf Postbank met de eigen organisatie in Duitsland. Cryan had eerder plannen om zijn op consumenten gerichte dochterbank te verkopen. Het bleek echter lastig om een koper te vinden.

''We zijn ervan overtuigd dat de voordelen van onze inspanningen stap voor stap zichtbaar worden in de komende kwartalen en jaren'', aldus de topman.