Europese beurzen overwegend met winst gesloten

De Europese aandelenbeurzen gingen maandag licht vooruit. Beleggers keken uit naar de grote hoeveelheid bedrijfsresultaten die deze week op het programma staan. 

Beleggers verwerkten bedrijfsresultaten van verschillende bedrijven, maar keken vooral uit naar de cijfers van bedrijven die later deze week naar buiten worden gebracht. Verder deed de beurs van Madrid opnieuw een stapje terug.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 545,96 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 833,88 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent. Londen sloot vlak.

De hoofdindex in Madrid verloor 0,6 procent. De Spaanse regering wil de naar onafhankelijkheid strevende regering van Catalonië naar huis sturen en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Wel moet de Senaat die stappen nog goedkeuren. Dat gebeurt mogelijk vrijdag.

Chipmachinefabrikant ASML was de grootste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een winst van 2,2 procent, voor onder meer KPN (plus 1,8 procent) dat later deze week de boeken opent. Philips kreeg er 1,1 procent bij. Het medische technologiebedrijf krikte zoals verwacht zijn omzet en winst in het derde kwartaal verder op.

Boskalis

Grootste daler onder de hoofdfondsen was baggeraar Boskalis met een min van 2,4 procent. AkzoNobel verloor 0,1 procent na een rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P), die de vooruitblik voor het verf- en chemieconcern op negatief zette.

TomTom ging het meest vooruit in de MidKap met een winst van 4,1 procent. Air France-KLM steeg 1,8 procent, nadat KLM liet weten een akkoord te hebben bereikt over de pensioenafspraken voor het vliegend personeel.

Bij de kleinere bedrijven dikte BinckBank 4,4 procent aan. De onlinebroker zag het aantal transacties kwartaal op kwartaal met 4 procent dalen. Binck kondigde tevens aan te kijken naar samenwerkingen met andere partijen.

Pendragon

In Londen crashte de Britse autoverkoper Pendragon dik 18 procent na een winstwaarschuwing. GKN, moederbedrijf van Fokker, won ruim 5 procent, na berichten dat het concern een splitsing overweegt in twee aparte beursgenoteerde onderdelen.

De euro was 1,1742 dollar waard, tegen 1,1770 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,2 procent lager op 51,76 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 57,42 dollar.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie