Unilever en TomTom drukken op beurs

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag overwegend licht vooruit. Op het Beursplein drukte het aanhoudende koersverlies van zwaargewicht Unilever echter op de hoofdindex en werd ook TomTom lager gezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel vlak op 544,53 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 827,20 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent.

Unilever stond opnieuw onderaan de AEX met een min van 1,5 procent. Het levensmiddelenconcern verloor een dag eerder al bijna 6 procent na een tegenvallend kwartaalbericht.

ArcelorMittal profiteerde van een adviesverhoging door UBS en ging aan kop met een winst van ruim 2 procent. Het staalconcern kondigde tevens een pakket maatregelen aan om bezwaren uit Brussel tegen de overname van zijn Italiaanse branchegenoot Ilva weg te nemen.

KPN

Na een aanvankelijk positieve beursreactie daalde KPN 0,7 procent, na aankondiging dat topman Eelco Blok volgend jaar vertrekt bij telecombedrijf. Hij zal worden opgevolgd door Maximo Ibarra, die hiervoor werkte bij het Italiaanse telecombedrijf Wind.

AkzoNobel, dat ex-dividend noteerde, daalde 1,2 procent. De Amerikaanse verffabrikant PPG Industries heeft geen interesse meer in AkzoNobel. De wisselingen in de leiding en de haperende resultaten van het Nederlandse bedrijf zorgen er volgens topman Michael McGarry voor dat PPG geen nieuwe poging zal doen om het bedrijf over te nemen.

TomTom

In de MidKap zakte TomTom 2,6 procent. De navigatiespecialist verlaagde zijn omzetverwachting voor het hele jaar van 925 miljoen naar 900 miljoen euro.

TomTom kondigde eerder al aan het mes te zetten in zijn consumententak, die onder meer navigatiekastjes en sporthorloges maakt, en verwacht daardoor lagere opbrengsten.

In Frankfurt won Daimler 0,8 procent. De Duitse automaker boekte de afgelopen maanden minder winst door extra kosten om emissiesystemen van oudere dieselauto's aan te passen. Volvo steeg in Stockholm ruim 6 procent tot het hoogste koersniveau ooit, na sterke kwartaalcijfers van de Zweedse truckmaker.

Euro

De euro was 1,1804 dollar waard, tegen 1,1844 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent in prijs tot 50,76 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 56,68 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie