De Amerikaanse effectenbeurzen lieten vrijdag bij opening een verdeeld beeld zien. Op de laatste handelsdag van september verwerkten beleggers onder meer cijfers over iets hogere consumentenbestedingen.

Ook de belastingplannen van president Donald Trump, die voor bedrijven goed kunnen uitpakken, en uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen beheersen het sentiment nog. De baas van het stelsel van Amerikaanse centrale banken hintte dat er nog dit jaar een renteverhoging kan komen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na het begin van de beurshandel 0,2 procent lager op 22.348 punten. De bredere S&P 500 stond in de vroege handel vlak op 2.509 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 0,2 procent op 6.463 punten.

Vleesverwerker Tyson Foods maakte een sprongetje. Het bedrijf werd door beleggers beloond met een plus van ruim 6 procent voor een aangekondigde reorganisatie en hogere verwachtingen voor de rest van het jaar.

Kort na de aanvang van de handel volgen nog de inkoopmanagersindex voor de industrie rond Chicago en het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.