Telecomconcern KPN heeft zijn machtspositie op de Nederlandse markt niet misbruikt om de concurrentie dwars te zitten. Dat heeft een rechter bepaald in een zaak die door Vodafone was aangespannen.

Vodafone zei te zijn tegengewerkt in een poging om een positie te verwerven met het aanbieden van televisie in Nederland.

De landelijke introductie van Vodafone Thuis, een gecombineerd aanbod met televisie, vast internet en telefonie liep volgens de onderneming aanzienlijke vertraging op, omdat KPN toegezegde diensten niet leverde.

Vodafone schatte de schade op 115 miljoen euro. Daarvoor wilde het KPN laten opdraaien. De rechter in Rotterdam ging daar niet in mee.

Volgens de rechter had KPN geen economische machtspositie als het gaat om de nieuwe technologie die het mogelijk zou maken om concurrerende tv-diensten via het kopernetwerk aan te bieden. En hoewel KPN zijn tv-platform inderdaad trager dan verwacht opleverde, is volgens de rechtbank niet gebleken dat het bedrijf dat deed om concurrenten te benadelen.

KPN is blij met de uitspraak en herkent zich nog altijd niet in het beeld dat Vodafone tijdens de zaak schetste.