Orkanen in het zuiden van de Verenigde Staten en aardbevingen in Mexico hebben de winst van de Amerikaanse verfproducent PPG Industries in het derde kwartaal flink gedrukt. De extra kosten kunnen oplopen tot ruim 20 miljoen euro.

PPG heeft net als branchegenoot AkzoNobel, waarmee het eerder dit jaar een fel overnamegevecht voerde, veel fabrieken en verkooppunten in getroffen gebieden.

Ook zijn door de verwoestingen die het natuurgeweld heeft aangericht de aanvoer van grondstoffen en de levering aan klanten ontregeld. Dat leidt tot lagere verkopen en hogere kosten.

AkzoNobel moest eerder deze maand al zijn winstdoelstelling voor dit jaar loslaten. Daarbij voerde het met name tegenvallende marktontwikkelingen op als oorzaak, maar ook een verstoring van de productie door de nasleep van de orkaan Harvey die eind augustus flink huishield in de Amerikaanse staat Texas.

PPG gaat er wel van uit dat het effect van het natuurgeweld op de winstgevendheid tijdelijk zal zijn. In het vierde kwartaal zal de impact volgens topman Michael McGarry zeer bescheiden of zelfs verwaarloosbaar zijn.

Maar ook het Amerikaanse bedrijf merkt dat de verwachte verbetering van de marktomstandigheden uitblijft. Vooral de prijzen van grondstoffen blijven sterker stijgen dan voorzien.