AEX sluit met nipt verlies

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een nipt verlies de dag uitgegaan. Elders op de Europese beurzen lieten de graadmeters een wisselend beeld zien. Nieuwe spanningen rond Noord-Korea drukten de koersen. 

De toonaangevende AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 528,03 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 816,98 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,1 terwijl er in Parijs 0,3 procent bijkwam. Londen steeg 0,7 procent in reactie op de Brexit-speech van May, die het pond in waarde deed dalen.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was telecombedrijf KPN de hekkensluiters met een verlies van 2,7 procent. De daling volgde op een adviesverlaging door Macquarie.

Ook digitaal beveiliger Gemalto, staalproducent ArcelorMittal en biotechnoloog Galapagos behoorden met verliezen tot 1,6 procent bij de staartgroep. Toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore ging aan kop met een winst van 1,1 procent.

Sligro

In de MidKap sloot groothandelsbedrijf Sligro de rij met een min van 1,1 procent. Voedingsbedrijf Corbion profiteerde van een adviesverhoging door Berenberg en was met een plus van 2,6 procent de grootste winnaar onder de middelgrote fondsen.

ASMI won 0,8 procent. De chiptoeleverancier gaat tot maximaal 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen. TKH steeg 0,9 procent. Het technologiebedrijf verkoopt zijn belang van ruim 5 procent in branchegenoot Nedap (plus 0,9 procent) aan investeerder Teslin Capital Management.

L'Oréal

In Parijs won L'Oréal 2,5 procent. Het overlijden van erfgename en grootaandeelhouder Liliane Bettencourt van het Franse cosmeticabedrijf leidde tot speculatie op een verandering in de relatie tussen L'Oréal en zijn andere grootaandeelhouder Nestlé. Dat Zwitserse voedingsbedrijf had met de stichtende familie afgesproken zijn belang niet te vergroten tijdens het leven van Bettencourt.

De euro was 1,1967 dollar waard, tegen 1,1945 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent op 50,65 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 56,74 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie