Besluit over privatisering Volksbank niet voor 2019

De Volksbank, zoals de in 2013 genationaliseerde SNS Bank tegenwoordig heet, heeft nog zeker twee jaar nodig om zichzelf klaar te maken voor een mogelijke privatisering. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar zomer besloot Dijsselbloem dat de Volksbank nog niet klaar was voor een verkoop of beursgang. NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, schatte destijds dat het nog twee à drie jaar zou duren voordat de Volksbank zijn zaakjes op orde zou hebben.

In een voortgangsrapportage geeft NLFI nu aan dat het bedrijf hoogstwaarschijnlijk minstens de volle drie jaar nodig zal hebben. Zo zullen de kosten verder in lijn moeten worden gebracht met de dalende inkomsten.

Ook moet het risicobeheer nog worden verbeterd, met name waar het gaat om de naleving van regels.

Huizenmarkt

De marktomstandigheden zijn wel verder verbeterd. De Nederlandse economie trekt verder aan, geholpen door een florerende huizenmarkt.

Daarnaast is het rustiger geworden op de financiële markten ''De marktomstandigheden zijn zodanig dat een beursgang of een verkoop van een middelgrote bank mogelijk is'', concludeert NLFI.

De lage rente drukt evenwel nog altijd de marges bij met name spaar- en hypotheekbanken. Ook blijft onzekerheid boven de markt hangen over de toekomstige kapitaalvereisten voor hypotheken.

Voorwaarden

Dat maakt het volgens NLFI lastig om de Volksbank tegen voor de Staat acceptabele voorwaarden te privatiseren, ook omdat de belangstelling in de huidige situatie waarschijnlijk gering zou zijn.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie