De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag zonder grote koersbewegingen gesloten. Beleggers op Wall Street waren voorzichtig vanwege orkaan Irma. De storm nadert Florida en volgt relatief kort op orkaan Harvey, die voor miljarden schade aanrichtte in Texas.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,1 procent hoger op 21.797,79 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omlaag tot 2461,43 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 6360,19 punten.

De orkanen en de door hen veroorzaakte schade zullen onder meer de economische groei van de VS in de weg zitten. De kans op een volgende renteverhoging door de Federal Reserve wordt steeds kleiner geacht.

Circa een kwart van de kenners denkt dat de Fed in december zal besluiten een volgende rentestap te zetten. Dat was eerder nog ruim vier op de tien.

Rentestap

Fed-bestuurder William Dudley liet weten dat de orkanen een tijdelijk effect kunnen hebben op het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, maar dat de invloed op de timing van een volgende rentestap nu nog moeilijk in te schatten is.

Ook denkt Dudley dat de orkanen volgend jaar voor een positief effect kunnen zorgen op de economie vanwege de herstelwerkzaamheden die nodig zullen zijn.

Outdoor Brands

Een opvallende daler op Wall Street was American Outdoor Brands met een koersverlies van krap 18 procent. De maker van onder meer Smith & Wesson-vuurwapens kwam met teleurstellende resultaten en prognoses. Branchegenoot Sturm Ruger ging mee, met een daling van 3 procent.

Supermarktketen Kroger had ook een slechte beursdag. Het aandeel dook 7,5 procent in het rood na het schrappen van de verwachtingen voor de langere termijn. Kroger heeft te maken met felle concurrentie in de supermarktbranche.

Lek Equifax

Equifax moest een verlies van bijna 14 procent slikken. Het kredietbureau had te maken met een lek in de beveiliging waardoor de gegevens van 143 miljoen consumenten op straat kwamen te liggen. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de cyberaanval.

De euro was 1,2033 dollar waard, tegen 1,2037 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 3,1 procent tot 47,57 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent minder op 53,72 dollar per vat.