De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een kleine winst de handel uit gegaan. Ook elders in Europa gingen graadmeters overwegend omhoog.

Beleggers deden rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) dat donderdag volgt. Verder bleef de onrust rond Noord-Korea de gemoederen bezighouden. Op het Damrak was OCI de sterkste stijger na cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 516,47 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 795,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,8 en 0,3 procent. Londen eindigde 0,3 procent lager.

OCI

Bij de middelgrote fondsen won OCI meer dan 12 procent. De kunstmestproducent wist in de eerste helft van dit jaar meer winst en omzet te boeken dankzij een recordverkoop van kunstmest. Volgens het bedrijf zijn de marktvooruitzichten voor de middellange termijn positief.

De AEX-index werd aangevoerd door baggeraar Boskalis met een plus van 2 procent. Het bedrijf heeft via dochteronderneming Dockwise vier opdrachten voor zware zeetransporten binnengekregen. Informatieleverancier RELX sloot de rij met een min van 0,8 procent.

Arcadis

Sterkste daler bij de middelgrote bedrijven was advies- en ingenieursbureau Arcadis met een verlies van ruim 6 procent, na een adviesverlaging.

RoodMicrotec klom 1,5 procent op de lokale markt. De chipdienstverlener heeft twee orders met een totale waarde van 250.000 euro binnengehaald. Het gaat om een betrouwbaarheidsonderzoek voor een klant in de telecommunicatiesector en een opdracht uit de automobielindustrie.

Core Laboratories

Core Laboratories sloot 4,5 procent lager. De oliedienstverlener ondervindt negatieve gevolgen van de zware orkaan Harvey en geeft daarom een waarschuwing voor de winst en omzet in het derde kwartaal. Het bedrijf moest vanwege de grote overstromingen kantoren aan de Amerikaanse Golfkust sluiten en operaties stilleggen.

In Londen verloor Berkeley 2,5 procent. De Britse huizenbouwer waarschuwde dat de Londense vastgoedmarkt onder druk blijft staan door de onzekerheid rond brexit en een verhoging van de onroerendgoedbelasting.

De euro was 1,1943 dollar waard, tegen 1,1909 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent in prijs tot 49,24 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent meer en werd verhandeld voor 54,02 dollar per vat.