Verzekeraars in Florida stonden dinsdag flink onder druk op de beurs vanwege de naderen orkaan Irma. Het lijkt erop dat de orkaan de Amerikaanse staat donderdag bereikt en investeerders zetten zich schrap voor forse schade.

Ook aandelen van aanbieders van cruisereizen die actief zijn in Florida moesten het ontgelden.

Irma is uitgegroeid tot een orkaan van de zwaarste categorie en nadert momenteel het Caribisch gebied. De orkaan gaat gepaard met zeer harde windstoten en mogelijk overstromingen.

Een analist denkt dat het mogelijk is dat verzekeraars die opdraaien voor een deel van de schade hun volledige winsten voor het jaar zien verdampen. Heritage Insurance Holdings, Universal Insurance Holdings en United Insurance Holdings daalden 10 tot ruim 15 procent op de beurs.

Cruises

Cruisebedrijven Royal Caribbean en Carnival leverden tot 4 procent in. De bedrijven hadden ook al last van orkaan Harvey, die onlangs het zuiden van de Verenigde Staten trof. Daardoor konden ze de haven van Houston niet meer aandoen. Afgezien daarvan ging het de cruiseaanbieders dit jaar juist voor de wind op de beurs.