De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten onder meer een tegenvallend rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Verder werden cijfers gemeld over de industriële bedrijvigheid, de bouw en het consumentenvertrouwen.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een winst van 0,2 procent op 21.987,56 punten. De brede S&P 500 eindigde ook 0,2 procent hoger op 2476,55 punten. Technologiegraadmeters Nasdaq ging met een winst van 0,1 procent de handel uit op 6435,33 punten.

Beleggers in de VS hebben extra lang weekend vanwege Labor Day, waardoor de beurzen in New York maandag gesloten blijven.

In augustus kwamen er in de Verenigde Staten minder banen bij dan verwacht. De cijfers over juli werden ook naar beneden bijgesteld. De cijfers zijn belangrijk voor de Federal Reserve bij het bepalen van het monetaire beleid in de VS.

Harvey

Het tegenvallende rapport temperde de verwachtingen van een snelle renteverhoging. Door de ravage die orkaan Harvey de afgelopen week aanrichtte, leek een spoedige volgende rentestap al minder vanzelfsprekend. Banken als JPMorgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley en Goldman Sachs gingen daarop tot 1,5 procent vooruit.

Verder bleek het consumentenvertrouwen in de VS te zijn gedaald en gingen ook de bouwuitgaven omlaag. De industrie deed het volgens onderzoeksbureaus ISM en Markit wel iets beter dan een maand eerder.

In de Dow-Jonesindex maakte het aandeel DowDuPont, dat is ontstaan door de fusie van chemiebedrijven Dow Chemical en DuPont, zijn debuut. DuPont was al opgenomen is in de leidende index en DowDuPont neemt die plaats nu in. Het aandeel eindigde de sessie 0,8 procent hoger.

Automakers

Verder stonden automakers in de belangstelling na cijfers over de maandelijkse verkopen die door de bank genomen beter waren dan voorzien. Fiat Chrysler en Ford zagen de verkopen in augustus op jaarbasis lager uitvallen, maar werden door beleggers respectievelijk 4,8 procent en 2,9 procent hoger gezet. Het aandeel General Motors sloot 2,2 procent hoger, nadat het de verkopen wel wist op te voeren.

Sportmerk Lululemon schroefde zijn verwachting voor het hele jaar op en werd daarvoor door aandeelhouders beloond. Het aandeel won dik 7 procent.

De euro was 1,1863 dollar waard, tegen 1,1887 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 47,33 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,2 procent tot 52,74 dollar per vat.