De Europese beurzen zijn woensdag met winsten de handel uitgegaan. Daarmee herstelden de graadmeters van de stevige verliezen van een dag eerder.

Beleggers schoven zorgen over Noord-Korea wat aan de kant. Op het Damrak stond verzekeringsconcern ASR in de schijnwerpers nadat het de boeken had geopend.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een winst van 0,6 procent op 513,01 punten. De MidKap dikte 1 procent aan tot 774,97 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,5 procent vooruit.

Ahold Delhaize

Supermarktbedrijf Ahold Delhaize, waar de laatste tijd veel om te doen is geweest door reuring in de Amerikaanse supermarktsector, was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,2 procent.

Tankopslagbedrijf Vopak was veruit de grootste daler met een verlies van 1,5 procent, na een adviesverlaging door Jefferies.

ASR

ASR klom bij de middelgrote fondsen 1,2 procent. De verzekeraar boekte meer winst in de eerste jaarhelft dankzij een toegenomen verkoop van schadeverzekeringen.

Ook werden er betrekkelijk weinig schades uitgekeerd door de milde winter. De terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 100 miljoen euro, die ASR overweegt, viel eveneens in de smaak.

PostNL

Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was evenwel PostNL, met een winst van 4,7 procent. Financieel dienstverlener Intertrust verloor 1,3 procent en stond daarmee onderaan de lijst.

Bij de kleinere bedrijven daalde Beter Bed 3,3 procent. De beddenverkoper zag de winst in de eerste jaarhelft dalen, maar is optimistischer geworden over de rest van het jaar. Wel stond de netto kaspositie van het bedrijf onder druk.

Veon won 3,7 procent. Het telecombedrijf maakte bekend dertienduizend zendmasten in Pakistan te verkopen voor een bedrag van omgerekend 785 miljoen euro.

RTL Group

In Frankfurt kreeg  RTL Group er dik 2 procent bij. Het Duitse mediabedrijf presteerde in de eerste jaarhelft beter dan analisten hadden verwacht. De winstgevendheid van RTL Nederland bleef echter fors onder druk staan door de krimpende advertentiemarkt.

De euro viel weer wat terug na de sterke opmars op dinsdag en was 1,1916 dollar waard, tegen 1,2034 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 46,67 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 51,77 dollar per vat.