De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine uitslagen gesloten. De verschillende beursgraadmeters sloten licht onder en boven de slotstanden van vrijdag.

Beleggers verwerkten de tropische storm Harvey die veel schade aanrichtte onder meer aan de energiesector in Texas. Ook verzekeraars en klusbedrijven stonden in de schijnwerpers.

De Dow-Jonesindex eindigde een fractie lager op 21.808,40 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2444,24 punten en technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,3 procent aan op 6283,02 punten.

De inmiddels tot tropische storm afgezwakte orkaan Harvey heeft naar schatting zo'n 15 procent van de totale Amerikaanse oliewinning tijdelijk platgelegd. Er wordt uitgegaan van verdere verstoringen vanwege het barre weer dat de regio nog staat te wachten. De oliebedrijven Exxon Mobil en Chevron stonden 0,3 en 0,4 procent lager, maar van een uitverkoop in de energiesector was nog geen sprake.

Waterschade

Verzekeraars stonden meer onder druk vanwege Harvey, ook al zijn veel Amerikanen slecht verzekerd tegen waterschade. Schattingen van de materiële schade variëren van 24 miljard tot 40 miljard dollar. De verzekeraars Progressive en Travelers zakten 2,3 en 2,6 procent.

Wie wel garen lijkt te spinnen bij storm Harvey zijn doe-het-zelfketens en andere bedrijven die gereedschap en klusbenodigdheden verkopen. Lumber Liquidators steeg 4,4 procent, Lowe's 0,6 procent en Home Depot 1,2 procent.

Bij de overige bedrijven sprong met name Kite Pharma erbovenuit met een winst van bijna 30 procent. Farmaceut Gilead is van plan zijn branchegenoot over te nemen voor een bedrag van bijna 12 miljard dollar. Gilead steeg 1,2 procent.

Uber

Onlinereisgigant Expedia zakte 4,5 procent op het nieuws dat topman Dara Khosrowshahi op zou stappen om leiding te gaan geven aan Uber. Het nieuws is nog niet bevestigd.

De euro was 1,1979 dollar waard, tegen 1,1990 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,4 procent in prijs tot 46,70 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 52,01 dollar per vat.