ECB-president Mario Draghi heeft op de bankiersbijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole een betoog gehouden tegen het protectionisme. Omdat het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB) geen moeite deed de koers van de euro wat omlaag te praten, steeg de waarde van de Europese eenheidsmunt na zijn woorden tot het hoogste niveau sinds begin 2015.

Draghi zei onder meer dat de consolidatie van het economisch herstel in Europa en Japan zich nog in een vroege fase bevindt. In de langverwachte toespraak vermeed de centralebankpresident handig de thema's waarop door de financiële markten juist sterk werd gelet. Zo gaf hij geen aanwijzingen over toekomstige rentestappen.

De euro had eerder op de dag al aan waarde gewonnen ten opzichte van de dollar, na de speech van Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen. Draghi deed niets om die koersbeweging weer wat weg te poetsen. Met als gevolg dat de euro tussentijds verhandeld werd voor 1,1930 dollar, tegen 1,1876 dollar vlak voor de toespraak. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was de euro nog 1,1801 dollar waard.