De beurswaarde van de Britse kredietverstrekker Provident Financial is meer dan 70 procent gekelderd. Bestuursvoorzitter Peter Crook stapte per direct op na de tweede winstwaarschuwing in drie maanden tijd.

De hypotheekdivisie van Provident zal dit jaar naar verwachting een verlies van 80 tot 120 miljoen pond (87 miljoen tot 130 miljoen euro) lijden, bleek uit de meest recente winstwaarschuwing. Manjit Wolstenholme neemt de functie van Crook over.

De hypotheekdivisie kwam in de problemen door een aantal organisatorische veranderingen. Zo stapte de divisie bijvoorbeeld over van zelfstandige agenten naar zogeheten klantervaringsmanagers, maar lukte het niet om op tijd voldoende mensen voor die functie te vinden. Daardoor daalde het aantal voldane betalingen van 90 procent naar 57 procent. 

Het bedrijf zegt na de koersdaling opnieuw grondig naar de hypotheekdivisie te kijken en haar best te doen het tij te keren. Hoogstwaarschijnlijk wordt er dit jaar geen dividend meer uitgekeerd.

Provident Financial verstrekt leningen aan mensen die niet aan de voorwaarden van reguliere banken kunnen voldoen. De reorganisatie had voor meer efficiëntie en effectiviteit moeten zorgen.