De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag opnieuw met verlies gesloten. Een dag eerder zorgden een aanslag in Barcelona en aanhoudende onrust rond het team van president Donald Trump ook al voor flinke koersverliezen. Sportschoenenverkoper Foot Locker kende een dramatische beursdag na tegenvallende kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig grootste in New York genoteerde beursfondsen, eindigde 0,4 procent lager op 21.674,51 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2425,55 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omlaag naar 6216,53 punten.

Foot Locker kon beleggers niet overtuigen met zijn resultaten. De verkopen en de winst liepen terug en de vooruitzichten die het bedrijf schetste vielen al evenmin in goede aarde. Het aandeel kelderde bijna 28 procent. Ook de cijfers van tractorbouwer Deere bleven achter bij de verwachtingen. Dat aandeel verloor 5,4 procent.

Estée Lauder deed het stukken beter. De cosmeticaproducent rapporteerde een hogere kwartaalwinst dan een jaar eerder en werd daarvoor beloond met een koerswinst van 7,7 procent. De resultaten van Applied Materials werden eveneens goed ontvangen. De toeleverancier aan de chipindustrie, een concurrent van het Nederlandse ASMI, kreeg er 2,7 procent bij.

Energiebedrijf Calpine kon eveneens rekenen op veel belangstelling van beleggers. Het bedrijf wordt voor een bedrag van 5,6 miljard dollar in contanten overgenomen door een groep investeerders onder aanvoering van Energy Capital Partners. Het aandeel won ruim 10 procent.

Het slechte nieuws van Foot Locker had ook zijn weerslag op Nike. De sportkledingfabrikant bungelde onder aan de Dow met een verlies van 4,4 procent. Caterpillar was koploper bij de hoofdfondsen. De fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw werd 0,7 procent meer waard.

De euro was 1,1765 dollar waard, tegen 1,1742 dollar toen eerder op de dag de Europese beurzen de deuren sloten voor het weekeinde. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,3 procent tot 48,63 dollar. Brentolie werd 3,5 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 52,81 dollar op.