De cyberaanval die rederij A.P. Møller-Maersk in juni trof, kost het bedrijf 200 tot 300 miljoen dollar. Het Deense concern verwacht de negatieve resultaten vooral in het derde kwartaal op te tekenen, meldt het bedrijf woensdag bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal van 2017. 

 

Bedrijven in verschillende landen werden in juli getroffen door een grootschalige nieuwe aanval met ransomware.

Het ging onder meer om een containeroverslagbedrijf in Rotterdam, maar ook allerlei Oekraïense firma's en het Russische oliebedrijf Rosneft. Ook Maersk werd getroffen door de aanval. Diverse APM Terminals kwamen lang stil te liggen, waardoor de handel moest worden gestaakt. 

Ondanks de negatieve effecten houdt Maersk vast aan de verwachting om voor heel 2017 een hogere onderliggende winst te behalen dan in 2016. Toen ging het om 711 miljoen dollar. De overname van rederij Hamburg Süd is in die verwachting niet meegenomen.

Verlies

De grootste rederij ter wereld meldt verder een verlies van 264 miljoen dollar over het tweede kwartaal. Dat negatieve resultaat werd vooral veroorzaakt door afschrijvingen van in totaal bijna 750 miljoen dollar.

De rederij schreef af op onder meer de boekwaarde van terminals en tankers. De onderliggende winst ging wel omhoog. Met 389 miljoen dollar was die bijna drie keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet steeg ook en kwam uit op 9,6 miljard dollar.

De divisie Transport & Logistics deed het beter door een aantrekkende markt. De energiedivisie had echter te maken met een flink aantal boorplatformen die niet produceerden.