Bill Gates doet opnieuw een grote donatie aan het goede doel. Hij heeft 64 miljoen aandelen Microsoft met een waarde van 4,6 miljard dollar (3,9 miljard euro) van de hand gedaan.

Dat heeft het softwarebedrijf maandagnacht bekendgemaakt in een document dat werd ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

In dat document staat niet wie de donatie ontvangt, maar vermoedelijk gaat het om de stichting die Gates samen met zijn vrouw Melinda heeft opgericht. Sinds 1994 gaven Bill en Melinda Gates al zo'n 35 miljard dollar aan hun stichting, die onder meer veelvoorkomende ziektes in ontwikkelingslanden probeert te genezen.

De mede-oprichter van Microsoft heeft zijn mede-miljardairs aangemoedigd om het overgrote deel van hun vermogen aan goede doelen te geven. Investeerder Warren Buffett en ruim 150 andere superrijken ondertekenden deze 'Giving Pledge' al.

In totaal heeft Gates nog een vermogen van ruim 86 miljard dollar. Daarmee blijft hij volgens Bloomberg de rijkste persoon ter wereld, gevolgd door Amazon-oprichter Jeff Bezos. De webwinkelbaas was onlangs enkele uren de rijkste man op aarde, maar toen de aandelenwaarde van Amazon inzakte haalde Gates hem weer in.