De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi (MPS) heeft over het tweede kwartaal een verlies gedraaid van 3,1 miljard euro.

De bank moest extra afschrijvingen doen op leningen die niet meer terugbetaald worden, zo meldt de op drie na grootste bank van Italië.

Afgelopen week kreeg de bank een eerder aangekondigde financiële injectie van de regering. De overheid stak 3,85 miljard euro in MPS waardoor de staat nu een belang heeft van 52,2 procent in de oudste bank ter wereld.

De kapitaalbuffer steeg door de investering naar 15,4 procent, één van de hoogste buffers in Europa. Eind maart stond dit cijfer nog op 6,5 procent en waarschijnlijk zou de buffer zijn gedaald naar 1,5 procent zonder steun van de overheid.

De Italiaanse overheid zal later sommige kleine schuldeisers van MPS financieel steunen. Dit zijn particulieren die geld staken in obligaties van de bank.

In principe horen deze investeerders hun geld te verliezen als een bank noodsteun nodig heeft, maar volgens de regering wisten de particulieren niet precies waar ze hun geld in staken. Naar verluidt moet de overheid de aandelen in de bank weer verkopen voor 2021.