Saoedi-Arabië zou staatsbedrijf Aramco het liefst aan de beurs in New York willen noteren. Ook al hebben financiële en juridische adviseurs juist Londen als een minder risicovolle optie aangeraden.

Dat meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen. Aramco is 's werelds grootste producent van ruwe olie.

Het definitieve besluit wordt door kroonprins Mohammed bin Salman genomen en hij zou het niet eens zijn met de adviseurs. Zij waarschuwen dat het bedrijf bij een notering in de Verenigde Staten mogelijk meer gevoelige informatie moet prijsgeven.

De prins zou volgens de bronnen mogelijk uit "politieke overwegingen" voor de New York Stock Exchange (NYSE) kiezen. Toch zouden ook financiële en commerciële factoren een rol spelen.

Aramco heeft in een verklaring laten weten dat er tot nu toe nog een beslissing over de beursgang is genomen. "Alle opties worden nog overwogen. Er is geen directe definitieve beslissing vereist", aldus het oliebedrijf.

Naast New York en Londen, zou ook Hongkong overwogen worden. De beursnotering zal naar verwachting tientallen miljarden dollars kunnen opleveren.

Het bedrijf heeft last van dalende olieprijzen. De kroonprins heeft eerder al aangekondigd Saoedi-Arabië minder afhankelijk te willen maken van inkomsten uit de oliesector.