Fastfoodketen McDonald's wil tweeduizend nieuwe Chinese vestigingen openen in de komende vijf jaar. Het aantal vestigingen in het land stijgt daarmee van 2.500 naar 4.500.

De fastfoodketen wil de komende vijf jaar "jaarlijks een groei met dubbele getallen bewerkstelligen in het land", meldt het bedrijf dinsdag.

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft McDonald's een deal gesloten met Chinese en Amerikaanse investeerders. De plannen zijn eind juli goedgekeurd door de Chinese toezichthouders.

Met de uitbreiding zou China het een-na-grootste aantal franchiseondernemingen hebben van de fastfoodketen ter wereld. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer McDonalds-vestigingen te vinden.

Nog dit jaar moeten 250 nieuwe restaurants de deuren openen. In 2022 moet dat tempo opgevoerd zijn naar vijfhonderd nieuwe filialen. Daarbij richt de hamburgermaker zich vooral op de kleinere Chinese steden.

Wereldwijd heeft McDonald's meer dan 37.000 vestigingen in ruim honderd landen. Ongeveer 90 procent van de vestigingen is eigendom van zelfstandige ondernemers.