De Europese aandelenbeurzen vonden dinsdag na een schommelend begin de weg omhoog. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte resultaten van enkele grote Europese bedrijven. 

Op het Damrak vielen de cijfers van DSM in de smaak bij beleggers. GrandVision, dat ook met resultaten kwam, ging daarentegen hard onderuit.

De AEX-index op Beursplein 5 koerste rond het middag uur 0,4 procent in de plus op 527,54 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 800,83 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,8 procent. Ook Wall Street lijkt af te stevenen op een hogere opening.

DSM was smaakmaker in de AEX met een winst van 6 procent. Het speciaalchemiebedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor 2017 na beter dan verwachte resultaten in het eerste halfjaar. Biotechnoloog Galapagos stond onderaan met een min van 1,1 procent.

Levensmiddelenconcern Unilever daalde 0,2 procent. Volgens Britse media willen investeringsmaatschappijen Blackstone en CVC Capital Partners gezamenlijk de margarinetak van Unilever overnemen. Ook andere investeerders hebben interesse in het onderdeel, dat Unilever in april in de etalage zette.

Brillen

In de MidKap raakte optiekbedrijf GrandVision 5,6 procent aan beurswaarde kwijt na tegenvallende cijfers. Chiptoeleverancier ASMI kampte met een adviesverlaging door Morgan Stanley en volgde met een verlies van 2,4 procent. Technologiegroep TKH ging aan kop met een plus van ruim 2 procent.

BP kreeg er in Londen bijna 4 procent bij. De winst van het Britse olie- en gasconcern viel hoger uit dan verwacht. Ook de resultaten van het Britse hedgefonds Man Group (plus 4,4 procent) en vliegtuigmotorenbouwer Rolls-Royce (plus 9,6 procent) werden enthousiast ontvangen. De grootste Britse autoverzekeraar Direct Line dikte 6,2 procent aan na een stijging van de winst in de eerste helft van het jaar.

In Brussel zakte Solvay 0,3 procent, ondanks dat het Belgische chemiebedrijf zijn winstverwachting verhoogde. De Duitse chipmaker Infineon won 0,2 procent in Frankfurt na publicatie van de kwartaalcijfers.

De euro was 1,1809 dollar waard, tegen 1,1790 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 50,33 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 52,82 dollar per vat.