De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan. Technologiegraadmeter Nasdaq bereikte door een kleine winst weer een nieuw recordniveau.

Beleggers reageerden onder meer op een grote stroom bedrijfsresultaten. Verder was er reuring bij winkelbedrijven door een overeenkomst tussen Sears en internetbedrijf Amazon.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,1 procent in de min op 21.611,78 punten. De brede S&P 500 eindigde een fractie lager op 2473,45 punten, terwijl de Nasdaq 0,1 procent vooruitging tot 6390,00 punten.

Sears

Winkelketen Sears maakte een koerssprong van ruim 10 procent. Het bedrijf sloot een overeenkomst met Amazon (plus 0,2 procent) waarbij het huishoudelijke apparaten op Amazon gaat verkopen. De deal tussen de bedrijven betekende weer slecht nieuws voor winkelbedrijven als Home Depot, Best Buy en Lowe's die tot 5,6 procent inleverden.

Chipproducent Qualcomm verloor 5 procent aan beurswaarde. De vooruitzichten van het bedrijf vielen beleggers flink tegen. Qualcomm ligt in de clinch met Apple (min 0,5 procent) en diens toeleveranciers over licentiebetalingen en denkt dat daardoor de resultaten fors onder druk komen te staan.

Ook American Express (min 0,7 procent) leverde in. De winst van de creditcardmaatschappij ging afgelopen kwartaal met een derde omlaag, onder meer door opgelopen kosten.

Philip Morris verloor 1,5 procent. De fabrikant verkocht opnieuw fors minder sigaretten, maar wist zijn winst op niveau te houden. Het bedrijf verhoogde zijn prijzen en zette verder in op mogelijk minder schadelijke rookproducten.

PPG Industries

Verfconcern PPG Industries, dat tot voor kort in de markt was voor het Nederlandse AkzoNobel, verloor dik 6 procent. Het bedrijf kampte met tegenvallende verfverkopen. Verder maakte het bekend coatingspecialist The Crown Group in te lijven. Branchegenoot Sherwin-Williams (min 2,5 procent) deed ook een stap terug na cijfers.

Verder openden ook T-Mobile US (min 1,4 procent) de boeken, net als Abbot Laboratories (plus 2,9 procent) dat zijn verwachtingen voor het hele jaar opschroefde.

De euro was bij 1,1626 dollar waard, tegen 1,1645 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 46,79 dollar. Brent noteerde 0,8 procent lager op 49,29 dollar per vat.