De Amsterdamse aandelenbeurs zette donderdag de stijging voort. Ook de andere Europese beursgraadmeters gingen verder omhoog na de sterke koerswinsten een dag eerder.

Op het Damrak hielp een adviesverhoging voor staalproducent ArcelorMittal de AEX-index vooruit.

De AEX-index op Beursplein 5 koerste rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 519,24 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 810,32 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden onveranderd tot 0,6 procent in de plus.

ArcelorMittal

ArcelorMittal was koploper onder de hoofdfondsen met een winst van 2,7 procent na een adviesverhoging door Deutsche Bank. Biotechnoloog Galapagos was de grootste daler met een min van 0,8 procent.

Boskalis won 2 procent. De baggeraar is samen met branchegenoot Van Oord een stap dichter bij een grote klus in de Baltische Zee. Het telecom- en kabelbedrijf Altice, dat volgens Franse media een bankentak wil optuigen, kreeg er 0,3 procent bij.

Corbion

In de MidKap was de producent van voedingsingrediënten en bioplastic Corbion een opvallende stijger met een plus van 2,6 procent. Voedingsbedrijf Wessanen sloot de rij met een verlies van ruim 3 procent na een adviesverlaging door ING.

Daimler daalde in Frankfurt 0,8 procent. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz heeft volgens de Süddeutsche Zeitung tussen 2008 en 2016 ruim een miljoen diesels verkocht die mogelijk sjoemelsoftware bevatten.

Norwegian Air

In Oslo kelderde luchtvaartmaatschappij Norwegian Air 9 procent na tegenvallende kwartaalresultaten. AstraZeneca zakte 4,6 procent in Londen. Volgens mediaberichten wil de bestuursvoorzitter van de Britse farmaceut overstappen naar de Israelische branchegenoot Teva Pharmaceutical.

Alstom steeg in Parijs ruim 3 procent. De Franse industriële groep boekte meer omzet in de eerste drie maanden van zijn gebroken boekjaar. Het Franse supermarktbedrijf Casino won bijna 4 procent dankzij een sterker dan verwachte omzetgroei in het tweede kwartaal.

De euro was 1,1404 dollar waard, tegen 1,1410 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 45,22 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent minder op 47,44 dollar per vat.