De aandelenmarkten in New York zijn woensdag met winst gesloten. Een praatje dat Fed-voorzitter Janet Yellen hield in het Congres, bevatte weinig verrassingen en bevestigde het beeld dat de Amerikaanse economie nog altijd gestaag groeit.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste beursfondsen op Wall Street, eindigde 0,6 procent hoger op 21.532,14 punten. De bredere S&P 500 ging 0,7 procent omhoog naar 2443,25 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,1 procent naar 6261,17 punten.

Yellen vertelde in haar toespraak dat de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, zal doorgaan met zijn beleid waarbij de rente de komende jaren geleidelijk verder wordt verhoogd. De Amerikaanse economie en arbeidsmarkt blijven zich goed ontwikkelen, bevestigde ook een rapport dat de Fed naar buiten bracht.

De olieprijzen lieten voor de tweede dag op rij herstel zien. Voor een vat Amerikaanse ruwe olie werd 45,42 dollar neergeteld, een stijging van 0,8 procent. Brentolie werd 0,4 procent duurder en bracht per vat 47,69 dollar op. De Amerikaanse olievoorraden bleken afgelopen week opnieuw te zijn geslonken.

Chemieconcern

Sterkste stijger in de Dow was chemieconcern DuPont met een winst van 2,7 procent. Softwarereus Microsoft en doe-het-zelfketen Home Depot wonnen respectievelijk 1,7 en 1,3 procent. Onder aan de Dow stond JPMorgan Chase met een verlies van 0,3 procent. De bank was de enige daler onder de hoofdfondsen.

In de Nasdaq was webwinkelreus Amazon in trek. Het bedrijf heeft met een grote kortingsactie veel nieuwe vaste klanten aan zich weten te binden, die bovendien het geld meteen flink lieten rollen. Het aandeel steeg 1,3 procent tot boven de 1000 dollar.

Elektriciteitsbedrijf NRG Energy schoot dik 29 procent omhoog. Het bedrijf kondigde aan voor 4 miljard dollar aan bezittingen in de verkoop te doen en zijn schuld flink terug te dringen. Dat gebeurde op aandringen van de activistische investeerder Elliott, die het in Nederland aan de stok heeft met AkzoNobel.

De euro was 1,1420 dollar waard, tegen 1,1410 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen.