De leiding van verf- en chemieconcern AkzoNobel gaat woensdag niet met investeerder Elliott Advisors om tafel om mogelijk de plooien glad te strijken na de ophef van de afgelopen periode rond de overnamepoging van het Amerikaanse PPG Industries.

Een woordvoerster van Akzo noemde dinsdag de ''agressieve" houding van Elliott de belangrijkste reden om af te zien van de ontmoeting.

Vrijdag maakte Elliott bekend via een kort geding meer invloed af te willen dwingen bij AkzoNobel. De activistische investeerder eist nog altijd dat het bedrijf een buitengewone vergadering van aandeelhouders belegt waar het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans wordt voorgesteld. Een datum voor het kort geding is nog niet vastgesteld.

Volgens Akzo is het door die nieuwe juridische stap ''onmogelijk" om Elliott voorafgaand aan die zitting te ontmoeten. ''Dit soort aandeelhoudersactivisme staat in de weg van een constructieve en open dialoog", zei de woordvoerster van Akzo.

Steun

De Amerikaanse vermogensbeheerder York Capital steunt hedgefonds Elliott Advisors bij de nieuwe zaak tegen AkzoNobel.

Dat bevestigt Mijke Sinninghe Damsté, advocate van York, aan RTL Z. York steunde Elliott in mei bij een eerdere zaak tegen het chemieconcern.

Toen stapte Elliott naar de rechter om een buitengewone aandeelhoudersvergadering af te dwingen over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Elliott ergert zich aan de opstelling van Burgmans, die weigerde in onderhandeling te gaan met PPG.

Naast York, steunen ook enkele andere ontevreden aandeelhouders Elliott. Elliott bezit 9,5 procent van de aandelen van AkzoNobel. York had in mei iets minder dan 0,6 procent.

AkzoNobel zei eerder deze maand dat er wordt gewerkt aan een plan om de relatie met aandeelhouders te verbeteren. "We geven meer informatie over dat plan bij de halfjaarcijfers op 25 juli."