De Britse investeerder Elliott Advisors wil via een kort geding meer invloed afdwingen bij AkzoNobel. 

Het fonds, dat een belang heeft van 9,5 procent, eist nog altijd dat het bedrijf een buitengewone vergadering van aandeelhouders belegt waar het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans wordt voorgesteld.

Elliott is helemaal niet te spreken over de manier waarop bestuur en commissarissen van AkzoNobel een reeks overnamevoorstellen van branchegenoot PPG Industries naast zich neer hebben gelegd.

De investeerder concludeert na een eigen rondgang dat veel aandeelhouders eveneens ontevreden zijn. Alle deelnemers aan het onderzoek willen volgens Elliott dat er een buitengewone vergadering van aandeelhouders wordt gehouden. 

Een op de vijf aandeelhouders heeft volgens Elliott geen vertrouwen meer in de raad van bestuur van AkzoNobel. Dat heeft niet alleen te maken met de manier waarop AkzoNobel de overnamepoging van PPG heeft afgewimpeld. Ook daarvoor presteerde het bedrijf volgens Elliott al langere tijd ondermaats, tot ongenoegen van veel aandeelhouders.

Ondernemingskamer

Ook op 20 september staan Elliott en AkzoNobel tegenover elkaar, dan in de Ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam. Dan staat verder onderzoek naar het beleid van en het vertrouwen in het bestuur van AkzoNobel ter discussie. 

Op 29 mei verloor Elliott nog een zaak bij de Ondernemingskamer. Toen draaide het om de eis dat AkzoNobel een bijzondere aandeelhoudersvergadering zou beleggen rond het door de investeerder beoogde ontslag van Burgmans.

AkzoNobel heeft kennisgenomen van de verklaring van Elliott, zo liet een woordvoerster weten. Ze wees er daarbij op dat er de afgelopen tijd veel contact is geweest met aandeelhouders, via gesprekken en met een enquête.

Er wordt nu gewerkt aan een plan om de relatie met aandeelhouders te verbeteren. ''We geven meer informatie over dat plan bij de halfjaarcijfers op 25 juli.''