Italië heeft toestemming om 5,4 miljard euro nieuw kapitaal in de Monte dei Paschi di Siena (MPS) bank te steken. 

De Europese Commissie heeft dat dinsdag goedgekeurd omdat aandeelhouders en sommige obligatiehouders 4,3 miljard euro meebetalen aan het reddingsplan voor de oudste bank van de wereld.

De bank zal meer dan 26 miljard euro aan slechte leningen van de balans afhalen. Ze worden overgenomen door privé-investeerders. De Europese Centrale bank (ECB) is akkoord met het plan.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging): ''Deze kapitaalinjectie kon alleen worden goedgekeurd omdat aandeelhouders en obligatiehouders bijdragen in de kosten van de herstructurering. Op deze manier wordt zo min mogelijk belastinggeld gebruikt."

Brussel kan onder de richtlijn voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen onder voorwaarden staatssteun toestaan, als die leidt tot winstgevendheid bij de bank op de langere termijn.

Volgens vicevoorzitter van de commissie Valdis Dombrovskis (kapitaalmarktunie) is met dit reddingsplan de financiële stabiliteit in Europa beschermd.

De bank moet binnen vijf jaar reorganiseren en zich richten op de detailhandel en het midden- en kleinbedrijf. De 26,1 miljard euro slechte leningen (npl's) worden overgeheveld naar een privéfonds.

De salarissen van de topfunctionarissen worden aan banden gelegd. Ze mogen niet meer verdienen dan maximaal tien keer het gemiddelde salaris van de bankemployees. Er worden ook allerlei maatregelen ingevoerd om de bank efficiënter te maken. Of en hoeveel banen daarbij verloren gaan, is onduidelijk.