Demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp onderzoekt de gevolgen voor het investeringsklimaat bij het invoeren van maatregelen om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen ongewenste overnames.

Dat schrijft hij dinsdag in een Kamerbrief. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met diverse belanghebbenden. Hierbij worden "uitdrukkelijk ook aspecten als proportionaliteit - inclusief gevolgen voor het investeringsklimaat - en Europeesrechtelijke kaders besproken", aldus Kamp.

Ook kijkt de minister naar de regels die moeten gaan gelden voor het bestuur, de raad van commissarissen en de aandeelhouders als een bedrijf gebruikmaakt van de bedenktijd.

Nederlandse bedrijven die door een overname worden bedreigd, moeten in de toekomst de bescherming van de overheid kunnen inroepen. Overwogen wordt om een wettelijk geregelde bedenktijd van een jaar in te voeren, zodat ondernemingen de tijd krijgen om ook het langetermijnbelang mee te wegen. 

Bedrijven moeten tijdens de wettelijke bedenktijd alle stakeholders goed op de hoogte houden en ook verantwoording afleggen aan de aandeelhouders. Kamp benadrukt in de brief dat er nog geen sprake is van een '"exacte en finale" uitwerking van de maatregelen.

De discussie over bescherming tegen ongewenste overnames laaide onlangs op toen het Amerikaanse PPG Industries zijn sectorgenoot AkzoNobel wilde overnemen, die daar niet van gediend was. PPG bood ruim 26 miljard euro, maar wist het Nederlandse bedrijf niet te overtuigen van de voordelen van een overname. 

AkzoNobel concentreert zich nu weer op de afsplitsing van zijn chemietak om de winstgevendheid te verhogen. Het bedrijf besloot tot die maatregen na het eerste bod van het Amerikaanse bedrijf.