De Europese aandelenbeurzen deden dinsdag een stapje terug na het sterke begin van het nieuwe kwartaal. Op het Damrak was producent van voedingsingrediënten en bioplastic Corbion een opvallende daler.

De handel verliep verder relatief rustig aangezien Wall Street de hele dag dicht blijft vanwege Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 512,02 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 796,04 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

In de MidKap zakte Corbion 3,9 procent. Volgens De Telegraaf werd het bedrijf eerder dit jaar "bekeken" door meerdere partijen. Allen besloten echter geen toenadering te doen. Weblog Wallstreet wires gaf eerder aan dat Corbion wel een overnamebod zou hebben ontvangen.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro was veruit de sterkste stijger in het middensegment met een plus van 3,8 procent. Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft een opdracht van Fugro, voor inspectie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden, met twee jaar verlengd.

In de AEX stond Philips onderaan met een min van 1,1 procent. Het zorgtechnologiebedrijf neemt het in Londen gevestigde Health & Parenting over. Digitaal beveiliger Gemalto bleef profiteren van de aanhoudende overnamespeculatie in de sector en was de grootste stijger met een winst van meer dan 3 procent.

Worldpay

Ook elders in Europa zorgden fusie- en overnamegeruchten voor sterke koerswinsten. Worldpay, een sectorgenoot van Gemalto, won ruim 23 procent in Londen. De Britse betalingsverwerker bevestigde te zijn benaderd door Vantiv en JPMorgan Chase voor een mogelijke overname.

In Lissabon klom EDP meer dan 2 procent. Volgens persbureau Reuters heeft het Spaanse energie- en gasbedrijf Gas Natural (min 0,6 procent) zijn Portugese branchegenoot benaderd voor een fusie ter waarde van 35 miljard euro.

Stada

De Duitse medicijnenmaker Stada steeg 2,5 procent in Frankfurt. Investeerders Bain Capital en Cinven bereiden volgens zakenkrant Financial Times een nieuw bod voor op het bedrijf na het mislukken van een eerder bod.

De euro was 1,1345 dollar waard, tegen 1,1358 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 46,96 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 49,56 dollar per vat.