Europese beurzen leveren in na cyberaanval

De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met verlies de dag uitgegaan. Ook de belangrijkste andere Europese beursgraadmeters leverden wat in.

Beleggers verwerkten onder meer een toespraak van ECB-president Mario Draghi, die met zijn woorden de euro in waarde omhoog duwde, en onrust door een cyberaanval op bedrijven.

De AEX noteerde sloot 0,4 procent lager op 518,73 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 805,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,1 tot 0,8 procent.

Inflatie

Op een conferentie in Portugal stelde Draghi dat het een kwestie van tijd is voordat de nog altijd achterblijvende inflatie aantrekt zolang de Europese Centrale Bank (ECB) koers houdt met zijn stimulerende beleid.

Na zijn toespraak ging de waarde van de euro duidelijk omhoog. De eenheidsmunt was 1,1295 dollar waard, tegen 1,1190 dollar een dag eerder.

Maersk

Containergigant Maersk was een van de slachtoffers van een aanval door hackers en verloor 0,5 procent op de beurs van Kopenhagen.

Terminals van dochterbedrijf APM Terminals, dat onder meer groot is in de haven van Rotterdam, kwamen plat te liggen. Ook veel andere bedrijven ondervonden last, waaronder de Russische oliegigant Rosneft en het Spaanse voedingsconcern Mondelez.

ArcelorMittal

Sterkste stijger in de hoofdindex aan het Damrak was staalconcern ArcelorMittal, dat er 3,2 procent bijkreeg. Ook SBM Offshore was in trek, met een koerswinst van 2,9 procent.

Het bouwbedrijf Boskalis en de telecombedrijven Altice en KPN waren daarentegen minder in trek met verliezen tussen de 2,8 en 1,9 procent. Air France-KLM was uitblinker in de MidKap met winst van 4,7 procent, dankzij een adviesverhoging door RBC Capital.

Schaeffler

Verder wist onder meer Schaeffler de aandacht op zich gericht, vanwege een winstalarm. De Duitse toeleverancier aan de auto-industrie zag in Frankfurt bijna 13 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan. Op de Britse beurs kreeg vloerspecialist Carpetright er juist dik 10,4 procent bij, ondanks een winstdaling in het afgelopen boekjaar.

De olieprijzen herstelden zich. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent meer op 44,29 dollar. Brentolie werd 2,2 procent duurder op 46,83 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie