Duizenden banen weg na overname Italiaanse probleembanken

De geplande overname van de Italiaanse probleembanken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca door hun branchegenoot Intesa Sanpaolo kost mogelijk 3.900 medewerkers hun baan.

De Italiaanse overheid begon zondag met de afwikkeling van Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca, nadat een speciale noodwet de weg daarvoor vrij maakte.

De slechte leningen worden ondergebracht in een zogeheten 'bad bank'. Intesa liet weten de gezonde delen van de twee banken voor een symbolisch bedrag over te willen nemen. Maandag meldt de bank de personele gevolgen.

De ontmanteling van de banken kan Italië in totaal tot 17 miljard euro kosten. Daarvan wordt ruim 5 miljard euro overgemaakt aan Intesa, om te zorgen dat die bank geen kosten hoeft te maken voor de afwikkeling. Daarnaast heeft de staat garanties gegeven voor 12 miljard euro.

Aandelen

De aandelen van Italiaanse banken koersen maandag hoger. Het aandeel van Intesa Sanpaolo sprong 3,6 procent omhoog maandagochtend nadat de bank akkoord ging met een overname van de Venetiaanse banken voor een bedrag van 1 euro.

Verder stegen de aandelen van UniCredit, Banco BPM en BPER Banca meer dan 2 procent.

Ook elders in heel Europa koersten bankaandelen hoger. De bankindex voor de eurozone noteerde 1,3 procent hoger in de ochtend. De beursindex van Milaan staat 1,3 procent in de plus. 

Een marktanalist merkt op dat de aankondiging van de Italiaanse regering gezien moet worden als een positieve stap die duidelijkheid schept. Ook Intese Sanpaolo als overnemende partij lijkt een goede deal te hebben gesloten, voegt hij toe.

De Banca Popolare di Vicenza en de Veneto Banca hebben al langer problemen met leningen die moeilijk te innen zijn. Onlangs stelde de ECB vast dat er geen redding meer mogelijk was voor de banken. 

Lees meer over:
Tip de redactie