NN Group flink onderuit op vlakke Amsterdamse beurs

De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag zonder al te grote koersuitslagen de handel uitgegaan. In Amsterdam lieten beleggers NN Group (Nationale-Nederlanden) hard vallen. 

Na een nederlaag voor de verzekeraar in een woekerpoliszaak staat volgens claimorganisaties de deur wagenwijd open voor schadeclaims ter waarde van 2,75 miljard euro.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot vrijwel vlak op 519,50 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 804,92 punten. De belangrijkste graadmeters op de beursvloeren van Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,5 procent omlaag.

NN Group werd 4 procent minder waard. Het verzekeringsbedrijf kreeg ook in hoger beroep te horen dat het compensatie moet betalen aan een klant in een woekerpoliszaak. Een half miljoen andere klanten zouden op basis van dat definitieve vonnis aanspraak kunnen maken op een vergoeding van gemiddeld 5.500 euro per persoon.

Randstad

In de AEX waren ook uitzender Randstad en telecombedrijf KPN uit de gratie, met verliezen van 3,6 en 3,4 procent. Ahold Delhaize was daarentegen koploper met een plus van 3,7 procent. Analisten van ING schrijven in een rapport over het supermarktbedrijf dat zij de recente koersval, ingegeven door zorgen om de toenemende concurrentie in de Verenigde Staten, erg overdreven vinden.

In de MidKap bungelde verzekeraar ASR onderaan met een min van 1,6 procent. Corbion werd 1,5 procent minder waard. Een dag eerder maakte de producent van voedingsingrediënten en bioplastics nog een koerssprong van een kleine 12 procent na overnamegeruchten. Advies- en ingenieursbureau Arcadis ging aan kop bij de middelgrote fondsen met een winst van 2,3 procent.

De euro was 1,1200 dollar waard, tegen 1,1149 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op donderdag. Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder en bracht per vat 43,10 dollar op. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg eveneens 0,8 procent tot 45,57 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie