Prijsval olie drukt stemming Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met verliezen de handel uitgegaan. Vooral de prijsval van olie zorgde voor een bedrukte stemming. Beleggers moesten het verder doen met een nagenoeg lege agenda.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent in het rood op 21.467,14 punten en de brede S&P 500 verloor 0,7 procent tot 2437,03 punten. Daarmee leverden de twee graadmeters weer iets in na de recordstanden bij het slot op maandag. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 6188,03 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 43,23 dollar per vat. Een vat Brentolie was 2 procent goedkoper op 45,97 dollar. De prijsval kwam onder meer door zorgen over de grote voorraden wereldwijd, zeker nu de olieproductie in Libië weer in de lift zit.

In het kielzog van de olieprijzen stonden ook de koersen van grote olieconcerns onder druk. Zo verloor ExxonMobil 0,5 procent aan beurswaarde. Chevron speelde 0,9 procent kwijt. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes leverden tot 2 procent in.

Apple

Verder sloten ook technologiefondsen in de min, na de winsten van een dag eerder. Zwaargewichten als Apple, Microsoft, Alphabet en Facebook verloren tot 1,4 procent aan beurswaarde. De afgelopen tijd gingen techaandelen vaak flink omlaag door zorgen over hun waardering.

Snapchat-moeder Snap leverde 3,2 procent in, na berichten dat concurrent Instagram Stories inde afgelopen maanden 50 miljoen nieuwe gebruikers aan zich wist te binden. Facebook is de eigenaar van Instagram.

Ford Motor verloor 1,1 procent. De automaker maakte bekend 1 miljard dollar aan kosten te besparen door de Ford Focus voornamelijk in China te laten maken. Ford schrapt daarmee het plan om de productie van de Focus in Mexico te laten plaatsvinden. De automaker gaat het model op korte termijn helemaal niet meer in Noord-Amerika produceren.

Chipotle

Restaurantketen Chipotle Mexican Grill verloor verloor dik 7 procent aan beurswaarde nadat het bekendmaakte fors de portemonnee te hebben getrokken voor marketing. Het bedrijf is er alles aan gelegen klanten weer aan zich te binden. De keten kwam in 2015 in opspraak door diverse gevallen van e.coli-besmettingen in enkele filialen in de VS.

De euro was 1,1128 dollar waard, tegen 1,1124 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.

Lees meer over:
Tip de redactie