Boeing krijgt miljardenorder van leasemaatschappij Avolon

De Ierse leasemaatschappij Avolon heeft een voorlopige overeenstemming met vliegtuigbouwer Boeing bereikt over de aanschaf van 75 toestellen. Die hebben een totale cataloguswaarde van 8,4 miljard dollar (ruim 7,5 miljard euro).

In principe zou het gaan om de Boeing 737 MAX 8, maar het bedrijf overweegt ook voor het nieuwere model 737 MAX 10 te gaan, bevestigt topman Domhnal Slattery dinsdag aan persbureau Reuters. Dit grotere exemplaar werd maandag tijdens de Paris Air Show door Boeing gepresenteerd.

Dinsdag stelde Boeing ook de marktverwachtingen voor de komende twintig jaar naar boven bij. De vliegtuigbouwer verwacht dat er de komende twintig jaar behoefte is aan 41.020 nieuwe verkeersvliegtuigen. Eerder lag die verwachting nog op 39.620 nieuwe vliegtuigen.

Het gaat voor bijna driekwart om kleinere toestellen voor regionaal vervoer. Bij de vliegtuigen die langere vluchten aankunnen, ziet Boeing alleen markt voor kleine tot middelgrote types.

Groei

Boeing verwacht dat de markt voor luchtvaartservices in de komende twintig jaar goed is voor een waarde van 8,5 biljoen dollar. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde groei van 4 procent per jaar.

Boeing denkt dat de allergrootste passagierstoestellen, zoals de eigen 747 en de A380 van concurrent Airbus, in de toekomstplannen van de meeste luchtvaartmaatschappijen geen rol meer spelen. 

Zowel Boeing als Airbus heeft de productie van viermotorige vliegtuigen waarmee vele honderden reizigers tegelijk over grote afstanden kunnen worden vervoerd, al op een flink lager pitje gezet. Het aantal orders loopt de laatste jaren terug omdat klanten de voorkeur geven aan lichtere en dus zuinigere kisten met twee motoren.

Niet opgegeven

Airbus heeft de A380 nog niet helemaal opgegeven. Het bedrijf liet eerder deze week weten dat gewerkt wordt aan maatregelen om het toestel aerodynamischer en dus zuiniger te maken. In combinatie met een handigere indeling waardoor meer passagiers meekunnen, moet dat de vraag een nieuwe impuls geven.

Sinds de eerste commerciële vlucht van de A380 in 2007 zijn ruim tweehonderd exemplaren van het dubbeldeksvliegtuig afgeleverd, te weinig om de ontwikkelkosten al te hebben terugverdiend. Er staan orders open voor nog eens ruim honderd toestellen. Van de Boeing 747 zijn sinds de introductie in 1970 al ruim 1500 stuks verkocht.

Lees meer over:
Tip de redactie