'EU wil bedrijven beschermen tegen overnames vanuit China'

De Europese Unie zou eigen strategische sectoren beter willen beschermen tegen overnames door Chinese partijen.

De EU zou werken aan een mechanisme waarmee voorgenomen overnames doorgelicht kunnen worden op strategische belangen, meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

In september komt de Europese Commissie met een concreet voorstel hiervoor, stelt de krant op basis van "goed ingevoerde" EU-functionarissen.

Het zou daarbij vooral gaan om het voorkomen van verstoringen van de interne markt en het garanderen van een gelijk speelveld. De commissie zal onderzoeken of er overnames met behulp van staatssteun gerealiseerd worden. "We zijn niet protectionistisch, maar ook niet naïef", zegt een anonieme bron tegen de krant. 

Voorzitter van de commissie Jean-Claude Juncker benadrukte onlangs dat Chinese bedrijven vorig jaar bijna vijf keer meer aan overnames in Europa hebben uitgegeven dan Europese concerns aan transacties in China. Het zou in totaal om een bedrag van ongeveer 35 miljard dollar gaan.

Het Finse gamesbedrijf Supercell, de Duitse robotfabrikant Kuka, de Duitse afvalverwerker EEW en het Britse reisplatform Skyscanner zijn door Chinese partijen overgenomen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie