Amsterdamse beurs sluit met iets kleiner verlies

De AEX-index in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten, al pakten de minnen wel kleiner uit dan eerder op de dag.

Tech- en winkelbedrijven stonden onder druk. Verder verwerkten de markten het Amerikaanse rentebesluit van woensdag. Ook elders in Europa kleurden de koersborden rood.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent in de min op 518,75 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 792,12 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,9 procent.

Ahold Delhaize 

Sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam was Ahold Delhaize met een verlies van dik 4 procent. Het aandeel van het supermarktconcern reageerde op een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Kroger. Ook Ahold Delhaize haalt het gros van zijn omzet in de Verenigde Staten.

Telecomconcern KPN en staalgigant ArcelorMittal hadden het ook zwaar met minnen tot 2,9 procent. Chipmachinefabrikant ASML leverde 1,8 procent in. Uitzendorganisatie Randstad, levens- en wasmiddelenconcern Unilever en ABN Amro stegen tot 0,8 procent.

In de MidKap stonden de chipbedrijven Besi en ASMI bij de grootste verliezers met minnen van respectievelijk 2,4 en 3,5 procent. Ook TomTom ging 3,5 procent omlaag.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) verloor 1,1 procent. TMG liet weten kennis te hebben genomen van het ,,ongevraagde en onrealistische'' tegenbod van Talpa op het mediabedrijf. Volgens TMG wordt het bod van Mediahuis en Van Puijenbroek nog steeds aanbevolen en gesteund door de raad van commissarissen.

Op de lokale markt steeg Esperite 8,2 procent. De Australische investeerder L1 Capital tekent weer in op een financieringstranche van het stamcelbedrijf.

H&M

In Stockholm zakte modeketen Hennes & Maurits (H&M) 5,5 procent na tegenvallende omzetcijfers. In Londen verloor IAG, de moedermaatschappij van British Airways, 3,4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

De euro was 1,1155 dollar waard, tegen 1,1277 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 44,55 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 46,91 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie