Boete van 2,4 miljoen voor creditcarddochter ABN Amro

Creditcardaanbieder International Card Services (ICS) heeft klanten meer krediet verstrekt dan op basis van hun inkomen verantwoord was. 

Het dochterbedrijf van ABN Amro krijgt daarvoor een boete opgelegd van 2,4 miljoen euro, laat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag weten.

ICS biedt klanten doorlopend krediet aan in de vorm van creditcards met de mogelijkheid om gespreid te betalen. Naar aanleiding van meldingen van klanten heeft de AFM enkele tientallen dossiers onderzocht uit de periode van juni 2012 tot maart 2015. In het overgrote deel daarvan bleek sprake te zijn van overcreditering.

Klanten mochten 15 procent meer betalingen doen dan volgens de kredietlimiet was toegestaan. Bovendien werd bij de vaststelling van de kredietruimte ten onrechte geen rekening gehouden met de eventuele kosten van kinderen.

Door die overtredingen heeft een deel van de klanten van ICS te veel rente en mogelijk ook kosten betaald. Sommigen kunnen volgens de toezichthouder daardoor in financiële problemen zijn geraakt.

ABN Amro laat weten dat ICS volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en de vastgestelde tekortkomingen in de dienstverlening heeft hersteld.

De creditcardverstrekker heeft daarnaast een regeling vastgesteld om gedupeerde kaarthouders te compenseren. Daarvoor is een bedrag van zo'n 47 miljoen euro opzij gezet.

Tip de redactie