Talpa heeft zoals al werd verwacht nu ook formeel een tegenbod uitgebracht op de Telegraaf Media Groep (TMG).

Het bedrijf van mediamagnaat John de Mol biedt 6,50 euro per aandeel. Dat is een halve euro meer dan wat de Vlaamse NRC-eigenaar Mediahuis en de huidige grootaandeelhouder van TMG, de familie van Puijenbroek, bereid zijn op tafel te leggen.

De Mol schermt al maanden met zijn tegenbod, maar heeft nu pas een door beurswaakhond AFM goedgekeurd biedingsbericht gepubliceerd. Aandeelhouders van TMG kunnen vanaf woensdagochtend hun stukken aanbieden aan Talpa. De aanmeldingstermijn sluit op 9 augustus vlak na sluitingstijd van de beurs in Amsterdam.

Sluiten

Het bod dat Mediahuis en de familie van Puijenbroek met steun van de raad van commissarissen van TMG hebben uitgebracht, sluit al deze week. Na het sluiten van de beurs op donderdag zou duidelijk moeten worden hoeveel aandeelhouders genoegen hebben genomen met de lagere prijs die zij voor TMG overhebben. Zij hebben samen al zo'n 60 procent van de aandelen in hun bezit.

Alleen al daarom is de kans vrijwel nihil dat de overnamepoging van De Mol slaagt. Talpa laat weten zijn bod gestand te doen als minimaal de helft van de aandelen wordt aangemeld. Alleen als Mediahuis of de Van Puijenbroeks bereid zijn hun stukken te verkopen, kan die grens worden gehaald. Beide partijen hebben dat al meer dan eens nadrukkelijk uitgesloten.

Zelf heeft De Mol een belang van iets meer dan 29 procent. Zowel maandag als dinsdag kocht hij een klein aantal stukken bij op de beurs. Hij probeerde eerder via de rechter af te dwingen dat TMG alsnog met hem in onderhandeling zou gaan maar hij kreeg van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam geen gelijk.