De verkoop van 25 miljoen aandelen van verzekeraar ASR levert de Nederlandse staat 725 miljoen euro op. Dat maakt NLFI, de stichting die namens de staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, dinsdag bekend.

Maandag maakte de stichting bekend dat zij 25 miljoen aandelen van de hand doet. Deze wisselen voor 29 euro per stuk van eigenaar. ASR heeft zelf zoals aangekondigd drie miljoen eigen aandelen ingekocht.

Door de verkoop daalt het belang van de Staat van 36,8 procent naar 20,1 procent. Op termijn wil het NLFI, dat namens de overheid de financiële belangen beheert, alle aandelen ASR verkopen. 

ASR komt voort uit het Nederlandse deel van Fortis dat in 2008 werd genationaliseerd. In 2015 werd besloten de nieuwe verzekeraar te verkopen via een beursgang. Sinds vorig jaar is het concern beursgenoteerd en heeft de overheid in tranches belangen in ASR verkocht.

Bij de beursgang van ASR in juni 2016 was de introductieprijs van het aandeel 19,50 euro. Gelet op die prijs zou ASR 2,9 miljard euro waard zijn. Maar sindsdien is de koers van het aandeel gestegen. Bij het slot van de handel maandag was het 29,67 euro waard.