Spaanse toezichthouder verbiedt shortselling op Liberbank

De Spaanse beurswaakhond heeft een verbod ingesteld voor beleggers om in te zetten op een daling van het aandeel van Liberbank met behulp van geleende aandelen, het zogeheten 'shortselling'.

Dit maakte toezichthouder CNMV maandag bekend nadat Liberbank vorige week 41 procent van de marktwaarde verloor. De maatregel is van kracht voor een maand.

Het verbod lijkt ook te werken. Het aandeel stond tegen het begin van de middag 29 procent hoger op 88 cent.  

De problemen bij het aandeel van de kleinste beursgenoteerde bank van Spanje volgen na de verkoop van de noodlijdende branchegenoot Popular.

Vorige week werd die op last van de Spaanse autoriteiten overgenomen door Banco Santander voor 1 euro. Santander heeft toegezegd nieuw kapitaal te steken in Popular.

Overeenkomsten

Naar verluidt zagen investeerders overeenkomsten tussen Liberbank en Popular. Zo heeft Liberbank een relatief hoog aantal leningen die niet of maar deels terugbetaald worden en heeft het hoge financiële verplichtingen.

De beurswaakhond benadrukt dat de situaties bij de twee banken niet te vergelijken zijn. Zo had Popular al bekend gemaakt snel nieuw kapitaal nodig te hebben. Liberbank heeft niet bekendgemaakt in financiële problemen te zijn en zou dat ook niet gaan doen.

Liberbank ontstond in 2011 uit een fusie van drie kleinere banken en kreeg twee jaar later een beursnotering. De bank heeft zo’n negenhonderd vestigingen en vierduizend werknemers en doet vooral zaken in gebieden zoals Asturias, Extremadura en Cantabria.

Lees meer over:
Tip de redactie